Електоральне середовище: хто у світі всіх розумніше?

Е

Направду хочеться написати про щось інше, не про політику. Але сенс, якщо майже у всіх на вустах лише це? Ідея проаналізувати електоральне середовище виборців Порошенка та Зеленського виникла 1 квітня. Чим дійсно одні освіченіші, інтелектуальніші, культурніші від інших?

Мушу одразу визнати: дослідити зсередини вайбер-групу вдалося тільки за Петра Олексійовича. Найімовірніше, за Зеленського також щось подібне існує. Але не натрапила на посилання. Один мій знайомий відіслав мене до групи Зеленського у Фейсбук. З попередженням: там такі страшні зеленоботи! Вони так ненавлядять Україну!

Погортавши дві зеленоботівські спільноти – персональний профіль самого Володимира та групу “Владимир Зеленский – президент от народа” – я побачила, окрім не дуже активних прихильників Зеленського, все тих же порохоботів. Більшість з них звертається у коментах до кандидата на “ти”. Вірогідно, плекаючи надію: той ніколи не стане Президентом.

Тобто мушу визнати: Фейсбук заполонили прихильники нинішнього гаранта. Вони значно активніші. І, як виявилося у процесі спостереження за вайбер-чатом, значно краще координуються. Зазначу наперед, Інстаграм-середовище я не досліджувала. Вірогідно, там все інакше.

Отже:

Подібних вайбер-чатів за ПП багато. Люди потрапляють туди по-різному. Мене ж зацікавила поява у групі “Мамочки Хмельницкого” оголошення про пошук порохоботів.

У персональному профілі авторки посту виявила посилання на вайбер-групу. Щоправда, перед тим мене перекинуло на інший лінк, чомусь пов’язаний з компанією “Фаберлік”.

Приблизно за тиждень чат розрісся більше як вдвічі. Близько двох третин у ньому – жінки. Ще тиждень тому чимало повідомлень стосувалося акцентування на тому, що всі учасники чату підтримують Порошенка безкоштовно. Адже секретні агенти-зеленоботи, стопудово шпіонять в групі, щоб виявити продажність.

Мета чату – просування контенту за Петра Порошенка Фейсбуком. У чаті 5 адмінів. Одна з них, до прикладу, за професією смм-ниця, переіодично дає поради. Зокрема, не створювати пости з довгим текстом та активно коментувати пост, бо тоді він просувається краще.

Також, особливо на минулому тижні, ця ж адміністраторка періодично нагадувала стратегію поводження прихильників ПП з різними типами виборців.

У чаті вважають: всі, хто підтримують Зеленського, розумово недалекі люди. Іншими словами – зебіли, ваЗЕлінові.

Окрім того, адміністраторка зауважує: агресивна поведінка прихильників ПП після першого туру призвела до низки негативних наслідків – зустрічної агресії та числених випадків бану самих порохоботів на ФБ.

Весь контент, який масово розповсюджується скрізь на ФБ, з’являється, вірогідно, спочатку також і ось у таких чатах. Звідси, власне, хвилі: опа – і всі скрізь про власника “Євролаб”. Оп – і у чаті історія про водія, який не вміє керувати пасажирським автобусом. Оп – Зеленський-уклоніст, не то шо Кравчук, Кучма, Ющенко та Порошенко. Оп – “95 квартал” у 2004 році виступав за Яника. Оп – Мосійчук=Скабєєва. Оп – а шо ви скажете дитині про президента-наркомана. Оп – Я щас в Паріже, німагу гаваріть. Тощо.

Деколи (дуже рідко) у чаті з’являються питання: а шо казати, коли питають, чому Порошенко прийшов на стадіон ще й 14 квітня? Або шо відповідати на закиди: мовляв, за незручні питання про Порошенка на акції можна і у бубен отримати?

Нити у чаті заборонено. Адміністратори вважають це деструктивним. Натомість радять скаржитися та блокувати зеленоботів.

Які у мене враження? Звісно, більшість учасників чату, на мою думку, віддані прихильники Порошенка. Чи координують зверху адмінів – питання, на яке у мене нема однозначної відповіді. Враження, що, швидше за все, так.

Яка мета цього посту? Просто не варто недооцінювати силу пропаганди. Нічого нині не відбувається просто так. З обох сторін.

Щодо інтелектуального рівня, то побачила: у чаті прихильники ПП оперують досить одноманітними категоріями. Та, попри постійне побоювання шпигунів, все одно навіть не намагаються поводитися чемніше (як бачимо, боялися вони не дарма).

Про що мріють: звісно, про те, щоб ПП став Президентом. Жодних вагань чи сумнівів щодо цієї кандидатури у чаті ніхто за тиждень не висловив. Протилежний табір також упевнений у своїй правоті. Відтак я не знаю, яке майбутнє в України. Але знаю, що через неспівпадіння у поглядах українцям не треба чекати якоїсь ще одної війни. Вони ВЖЕ пересобачилися на безкрайніх просторах соцмереж.

Недавні записи

Останні коментарі

Архіви

Категорії

Мета