Паркан навколо озера – це законно?

П

Це мав бути типовий пост гніву. Але не дарма кажуть: треба дати новині охолонути. Далі спокійно і з коментарем фахівця про ситуацію, свідком якої були, певно, багато хмельничан. Але воліли не замислюватися, чи все тут правильно.

Кар’єр у Головчинцях знають всі. Особливо ті, хто гидує купатися у Південному Бузі. У колишній каменярні вода кольору бірюзи. Та ще й, кажуть, радон додає їй цілющості.

Вперше я тут скупалася у 1996-му. У меншому тутешньому кар’єрі (про нього більше відомо місцевим селянам), а потім – у великому. Десь на початку нульових це місце почало набувати популярності.

Першими бізнесменами стали підприємливі хлопці з Хмельницького, які приїздили продавати сюди пиво. А вже від 2009 року у цієї локації з’явився орендар, який згодом обніс весь кар”єр парканом.

Законно? Аж ніяк НІ? До того ж кілька років поспіль за в’їзд сюди беруть плату. Цього літа – з людини 20 грн. Якби просто за вивіз сміття таку суму з автівки – ну, ОК. Всі б зрозуміли, адже берег дійсно став чистішим. Бо орендар встановив тут контейнери та забирає непотріб.

Але ж хлопці атлетичної статури на в’їзді з року в рік наполягають на сплаті з кожної людини. Та чи мають на це право? І знову – аж ніяк ні!

Цьогоріч громадянин на воротах наполягав аж занадто сильно та ще й ногу на наше авто ставив. Тому навіть якщо гнів і охолов, нерозуміння такої поведінки лишилося.

За словами юристки, до якої ми звернулися після інциденту біля воріт, орендар обмежувати доступ до водойми не повинен. А плату може брати у наступних випадках.

Тільки за паркову автомобілів, але майданчик при цьому має бути огороджений і обладнаний автоматичним шлагбаумом та паркоматом. 

Разом з тим – обносити кар’єр парканом, який обмежує для людей доступ до водойми, не дозволено.

Орендар не стає власником території. А бере її лише в оренду і повинен сам за неї сплачувати.

Якщо йдеться про оренду, то потрібно запропонувати паркувальнику показати документи на власність і довіреність на представлення інтересів власника землі.

Самі хлопці чіткого пояснення, за які саме послуги беруть плату, не мають. Кажуть, ніби за користування земельною ділянкою, вивіз сміття та охорону. Але ж це не передбачено законом. А комерційну вигоду орендар отримує від кафе, зведених на березі. Водночас ані фонтанчиків з питною водою, ані сонцезахисних парасальок, ані рятувального поста там нема. Є ж хіба що туалет типу сортир, у який потрапити той ще квест.

Орендар попередив: якщо все це таки з’явитьcя на березі, плату ще підніме. І тоді, мовляв, відпочинок тут стане доступним лише обмеженій кількості людей.

До речі, наш хмельницький пляж теж був в оренді. Звісно, через слабкість аргументів хлопці на воротах пропонують: “То їдьте тоді у Хмельницький!”. Але знову ж не забуваймо: доступ до водних об’єктів гарантований і Конституцією, і Водним кодексом. То чому хтось має вирішувати, куди саме нам їхати?

До речі, чула, як інші відпочивальники обурювалися платою. Але при цьому все одно віддавали гроші.

В оренду кар’єр віддала Хмельницька облдержадміністрація.

Недавні записи

Останні коментарі

Архіви

Категорії

Мета